Login Portlet
Minimize Maximize
 
Elrejt
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
DisplayContent
Help Minimize Maximize
 

Üdvözöljük a Borsodi Ipari Képarchívum felületén

A mai Borsod-Abaúj-Zemlén megye térségének ipartörténeti múltjából rendkívül gazdag és a messze távolba visszanyúló emlékekkel rendelkezünk. A régészek mintegy 70.000 évvel ezelőttinek becsülik a Miskolcon talált egykori kovakőbányát és kőmegmunkálást. Időszámítás előtti századokból, majd a honfoglalás idejéből maradtak ránk vasgyártó műhelyek tárgyi bizonyítékai. Az Ipari Forradalom helyi alapjait – mintegy 250 évvel ezelőtt –, a Bükk-hegységben rakták le őseink a különböző ásványi anyagok bányáinak feltárásával, az erdei ipar, az üveghuták, a vashámorok, a papírmalmok, a széleskörű házi- és kézműipar, a céhek és manufaktúrák beindításával. Ezek teljesültek ki, fejlődtek tovább a 19. és 20. század idején, illetve beléptek melléjük az olyan innovatív szakmák, mint a gépipar, a vegyipar, az új energiát, valamint az ipari- és lakossági szolgáltatást biztosító iparágak üzemei.

Az elmúlt korok szellemi, tárgyi hagyatékán túl, ránk maradtak a pótolhatatlan szakmai tapasztalatok, az itteni lakosság identitását döntően meghatározó örökségföldrajzi emlékek is.

Ennek a történelmi múltnak és változásnak a tárgyi, szellemi emlékei, valamint az ezeket előállító közösségek technikai, kulturális hagyatéka egyetemes emberi értékek, amelyek tanulmányozása, megőrzése és széles körben történő megismertetése – és ahol lehet, hasznosítása is – minden generáció számára elengedhetetlen kötelezettség, egyben a jövő biztonságos kijelölésének záloga.

Az itt található Borsodi Ipari Képarchívum ez utóbbi célt szolgálja.

FontResizer
Help Minimize Maximize
 
Locale Selector
Minimize Maximize
 

Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Kapcsolat | Linkek
JaDoX 3.5 - Copyright © 2008 - 2012, Monguz Kft. Minden jog fenntartva.